In haar boek Right of Way laat journaliste Angie Schmitt ons zien dat sterfgevallen in het verkeer geen onvermijdelijke "ongelukken" zijn. Ze gebeuren niet als gevolg van jaywalking of afgeleid lopen. Ze zijn voorspelbaar, komen voor in grimmige geografische patronen die een verhaal vertellen over systemische ongelijkheid. Deze sterfgevallen zijn de vergeten gezichten van een steeds urgenter wordende crisis in de volksgezondheid, die we wel kunnen oplossen, maar niet willen oplossen.
Schmitt onderzoekt de mogelijke oorzaken van de toename van het aantal voetgangersdoden in de Verenigde Staten, evenals programma's en bewegingen die beginnen te reageren op deze “epidemie”. Haar onderzoek onthult waarom voetgangers sterven - en ze eist actie. Right of Way is een oproep om het probleem te herdefiniëren, de rol van racisme en klassisme in de publieke respons op deze sterfgevallen te erkennen, en een pleidooi voor verkeersveiligheid. Uiteindelijk betoogt Schmitt dat we verbeteringen in de infrastructuur en veranderingen in het beleid nodig hebben om levens te redden.
Right of Way onthult een crisis die geworteld is in zowel ongelijkheid als in de ongebreidelde heerschappij van de auto in Amerikaanse steden. Het daagt ons uit om veiligere en rechtvaardigere steden te bedenken en te eisen, waar niemand vervangbaar is.
Het Andere Atelier organiseert in 2021 drie extra lezingen om het debat rond belangrijke stedelijke thema's te blijven aanzwengelen. Met het nieuwe programma gaat het Andere Atelier ruimer dan het thema verkeersveiligheid. De ambitie is immers 'Beyond Zero' en dat betekent dat een verkeersveilige stad ook een inclusieve, klimaatneutrale, gezonde en levendige stad is op mensenmaat.